Waarom jij vaker ‘Nee’ mag zeggen

KIM STEENHUIS – DÉ BODY POSITIVITY COACH

De kracht van Nee: Waarom vrouwen vaker nee zouden mogen zeggen.

In een wereld waarin de verwachtingen hoog zijn en de druk om aan die verwachtingen te voldoen nog hoger, lijkt het woord “nee” steeds moeilijker uit te spreken. Vooral voor vrouwen kan het een uitdaging zijn om voor zichzelf op te komen en hun eigen behoeften en grenzen te respecteren.

Dit is waarom je vaak liever ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wil zeggen. En nee, het ligt niet aan jou!

❌ De druk om aardig gevonden te worden: Van jongs af aan worden vrouwen aangemoedigd om aardig en meegaand te zijn. Ze willen graag geliefd en geaccepteerd worden, en daarom vermijden ze conflict en proberen ze anderen te plezieren, zelfs als dat betekent dat ze hun eigen behoeften negeren.

❌ Angst voor afwijzing: Vrouwen zijn vaak bang voor afwijzing of veroordeling als ze nee zeggen. Ze willen niet gezien worden als egoïstisch of onaardig, dus zeggen ze maar ja om conflicten te vermijden en anderen niet teleur te stellen.

❌ De mythe van de perfecte vrouw: De samenleving legt vaak onrealistische verwachtingen op aan vrouwen, waarbij ze worden verwacht om alles perfect te doen: de perfecte moeder, de perfecte partner, de perfecte werknemer. Deze druk kan ervoor zorgen dat vrouwen zich verplicht voelen om altijd ja te zeggen, zelfs als ze het eigenlijk niet willen of kunnen.

❌ Zorg om de relatie: Vrouwen hechten vaak veel waarde aan relaties en willen geen schade toebrengen aan de banden die ze hebben opgebouwd. Door een verklaring af te leggen, hopen ze de ander te laten zien dat hun beslissing niet persoonlijk is en dat ze nog steeds om de relatie geven.

❌ Gebrek aan zelfvertrouwen: Soms durven vrouwen geen nee te zeggen omdat ze niet zeker zijn van zichzelf. Ze twijfelen aan hun eigen capaciteiten en zijn bang om fouten te maken of anderen teleur te stellen. Dit gebrek aan zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat ze zichzelf wegcijferen en hun eigen behoeften negeren.

❌ Culturele en maatschappelijke normen: In veel culturen worden vrouwen gezien als de verzorgers en degenen die voor anderen moeten zorgen. Ze worden geleerd om hun eigen behoeften op de tweede plaats te zetten en zichzelf weg te cijferen voor anderen. Dit kan het moeilijk maken voor vrouwen om nee te zeggen en voor zichzelf op te komen.

 

Dit is waarom je vaker nee zou mogen zeggen en waarom het zo goed voor je is!

💎 Zelfzorg: Het is belangrijk voor vrouwen om voor zichzelf te zorgen en hun eigen behoeften te respecteren. Door nee te zeggen wanneer dat nodig is, kunnen ze hun energie en tijd beter verdelen en voorkomen dat ze zichzelf overbelasten.

💎 Zelfrespect: Het is essentieel voor vrouwen om zichzelf te respecteren en hun eigen grenzen te handhaven. Door nee te zeggen wanneer iets niet goed voelt, tonen ze zelfrespect en laten ze zien dat ze zichzelf serieus nemen.

💎 Empowerment: Door vaker nee te zeggen, kunnen vrouwen hun eigen kracht en autonomie versterken. Ze leren om voor zichzelf op te komen en zichzelf niet langer te laten beperken door de verwachtingen van anderen.

💎 Grenzen stellen: Door nee te zeggen, leren vrouwen om hun grenzen te stellen en duidelijk te communiceren wat ze wel en niet willen. Dit helpt hen om gezonde relaties op te bouwen en zichzelf te beschermen tegen uitbuiting of misbruik. En ja, als die ene oud-collega weet dat jij moeilijk nee zegt en zij heeft een melkkoetje nodig dan belt ze jou! Denk niet dat mensen je sparen.

💎 Voorbeeld voor anderen: Door zelf vaker nee te zeggen, kunnen vrouwen anderen inspireren om hetzelfde te doen. Ze laten zien dat het oké is om voor jezelf op te komen en je eigen behoeften een prioriteit te maken.

Maar hoe leer je nu nee zeggen zonder dat je uitgebreid gaat verklaren waarom niet?

(begin cursus) Nee. <- Dit is een volle zin. Onthoudt dat! (einde cursus)

Oké voor zover heb je het onder de knie. Maar waarom heb je de behoefte om uitleg te geven waarom je niet kan of wilt? Simpel: je bent een vrouw, communiceert graag, wil niemand te kort doen en voelt je bovenal heeeeeeeeel verantwoordelijk. Lief, maar echt niet nodig.

Het is belangrijk dat je leert om je eigen stem te vinden, eerlijk te zijn tegen jezelf en je omgeving en jezelf niet langer laat beperken door oude gewoonten en/of gedachten. Met eerlijk zijn bedoel ik dat je geen smoesjes verzint waarom je niet kan of wilt. Die ene nieuwsgierige vriendin van jou heeft allang gezien dat jij online bent, terwijl jij haar gezegd had dat je vroeg naar bed zou gaan. Uitkomst: bonje! Terecht? Nee! Maar je hebt de volgende keer wel wat uit te leggen, toch? Niet echt, maar je excuses aanbieden kan zeker geen kwaad. En vergeet dan ook jezelf niet te vergeven. (teiltje nodig?) Maar bedenk wel: dit is jouw leven en jouw tijd en jij mag die besteden hoe je wilt. Maar wees eerlijk in wat je belooft en wat je doet.

Ik snap dat als je aan de wieg staat van jouw eerste ‘Nee’ dat het niet gelijk zal lukken en je nog in vele valkuilen zal trappen. Daarom heb ik hier wat fijne oefeningen voor je.

Oefening: Zo zeg je vaker Nee.

  1. Zeg nee tegen iemand die jou goed kent en jou het beste gunt.
  2. Oefen met nee zeggen. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat.
  3. Volg je onderbuik gevoel:
  • Voel het niet goed? -> Nee
  • Ben je al eerder over je eigen grens gegaan bij deze persoon? -> Nee
  • Heb je het idee dat iemand misbruikt maakt van jouw goedheid? -> Fuck nee!
  1. Vraag jezelf af wat maakt dat je zo graag ja wilt zeggen terwijl heel je lichaam nee schreeuwt. Je mag echt minder streng voor jezelf zijn.
  2. Ga na of je vriendschap of liefde eronder geleden heeft wanneer je een keer wel nee zei.
  3. Bereid je goed voor. Wanneer je onzeker overkomt is iemand minder snel geneigd om jouw nee te accepteren. Bereid je goed voor door afspraken te maken met jezelf en houd je hier ook aan. Toch lastig? Je kunt ook een aantal zinnetjes van tevoren bedenken.
  4. Houd het kort en krachtig. Zoals eerder benoemd is niet nodig om uitgebreide verklaringen te geven. Dit komt op de ander sneller over als een excuus.
  5. Geef een andere optie. Wanneer het nu niet uitkomt, kan je aanbieden om af te spreken op een tijdstip dat het voor jou wel uitkomt.
  6. Het is niet persoonlijk. Voelt de ander zich afgewezen? Laat de emoties van de ander ook lekker bij hem/haar/hen. Het is niet aan jou om iets voor de ander op te lossen. Voel je je emotioneel gemanipuleerd, dan is het nodig om een nieuwe (stevigere!) grens aan te geven.
  7. Durf van een ja toch nog een nee te maken. Het is oké dat je van mening verandert, maar geef dit wel op tijd aan! Het is voor de ander niet prettig als je je op het laatste moment bedenkt.
  8. Kijk hoe anderen nee zeggen. Leer hiervan!
  9. Als je het zelf moeilijk vindt om nee te zeggen, kan je hulp vragen aan je partner of collega. Laat weten dat je het rustiger aan wilt doen. De ander kan je dan makkelijker even terugroepen als je te veel geeft.
  10. Houd het respectvol. Houd het vooral dichtbij jezelf: Ik voel/denk dat ik beter even rust kan pakken…enz.

 

Ben je bang dat ze je niet meer leuk zullen vinden?

Veelal is het even wennen voor je omgeving, maar uiteindelijk geven ze je groot gelijk dat je eens nee zegt. Doen ze dat niet? Dan mag je je oprecht afvragen of die persoon wel het beste met je voor heeft. Twijfel je? Plan lekker je gratis Peptalk bij mij in voor een fijne oppepper en dan gaan we samen kijken naar wat er speelt. Dat doe ik met plezier!

Liefs, Kim💜

Fuck de Laatbloeier

Fuck de Laatbloeier

Laatbloeiers. Het woord alleen al doet me de rillingen over de rug lopen. De term suggereert dat je 'te laat' bent, alsof er een universeel schema bestaat...